Lukusuositus: Vapaasta sivistystyöstä ei saa leikata MUTU-pohjalta

Julkaistu: 5.6.2023 11:33

Hallitusneuvotteluissa suunnitellaan miljoonaleikkauksia vapaaseen sivistystyöhön ilman että ymmärretään, miten merkittävä järjestelmä se kaikkiaan on. Leikkaussuunnitelma herättää syystäkin huolta suomalaisissa.

Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen kommentoi osuvasti Sivistystyön vapaus ja vastuu -sivustolla hallitusneuvotteluista saatua tietoa, jonka mukaan vapaasta sivistystyöstä suunnitellaan leikattavan 50-90 miljoonaa euroa. Leikkausehdotuksen perusteluista käy ilmi, että ehdotus ei perustu fakta- ja tutkimustietoon, jota olisi helposti saatavissa, kuten Manninen tekstissään osoittaa.

Suomen kasvatustieteellinen seura ilmaisee myös huolensa leikkausehdotuksesta, joka ei perustu tutkimustietoon ja joka toteutuessaan vaarantaa koko vapaan sivistystyön järjestelmän ja perinteen.

Kasvatustieteellisen seuran hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 31.5. ja päätti yksimielisesti puolustaa osaltaan vapaan sivistystyön kenttää ja jakaa professori Mannisen kirjoittamaa yhteenvetoa. Samalla seuran hallitus haluaa muistuttaa, että päätösten valmistelussa ja ehdotusten perusteluissa on syytä käyttää hyväksi tutkimustietoa.